Co wybrać? Sokowirówka czy wyciskarka do soków

Soki to bardzo zdrowa przekąska, której nie może zabraknąć w naszym jadłospisie. Dostarczają mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów, fitozwiązków oraz enzymów. To jedne z najwartościowszych napojów, jakie polecane są przez lekarzy.

Soki przygotowuje się z większości owoców i warzyw – warunkiem jest duża zawartość wody w miąższu. Wartość odżywcza otrzymanego soku zależy od jakości produktów, ich świeżości i sposobu uprawy. Nie wszyscy mamy dostęp do produktów ekologicznych, ale starajmy się przynajmniej wybierać do wyciskania składniki, które wyglądają zdrowo i świeżo. Do przygotowywania soków służą dwa rodzaje urządzeń – sokowirówka oraz wyciskarka. Oba sprzęty różnią się między sobą sposobem działania i budową. Sokowirówka czy wyciskarka do soków – którą wybrać?

Działanie sokowirówki

Sokowirówka działa etapami. Najpierw rozdrabnia wrzucone do niej warzywa i owoce do postaci pulpy. Uzyskana masa poddawana jest sile odśrodkowej, wskutek czego przez sitko (wykonane ze stali nierdzewnej, odpornej na działanie kwasów) przedostaje się sok. Duże obroty i częściowe podgrzanie napoju może powodować napowietrzenie (oksydację), co z kolei powoduje utlenianie się pewnych substancji. Oznacza to, że taki sok należy wypić natychmiast, zanim jeszcze rozpocznie się powolny proces utleniania.

Rodzaj produktów

Sokowirówki bardzo dobrze radzą sobie z twardymi produktami, jak buraki, marchewki, jabłka. Mniej sprawdzą się przy bardzo miękkich i małych owocach, np. malinach, jagodach, porzeczkach.

Zalety sokowirówki

Podstawową zaletą urządzenia jest szybkość wyciskania. Dzięki szybkim obrotom nie ma problemu z obróbką dużej ilości warzyw i owoców w krótkim czasie. W sokowirówce możemy również uzyskać bardziej klarowny napój. Dużą zaletą jest niższa cena zakupu.

Jak działa wyciskarka

Wyciskarka składa się z jednego lub dwóch slimaków – ilość jest uzależniona od danego modelu. Ślimak wywiera silny nacisk na wrzucone składki i powolnym ruchem przeciera je przez drobne sitko. W ten sposób otrzymujemy sok wzbogacony o miąższ, czyli nieklarowny. W ten sposób do gotowego soku trafiają niemal wszystkie składniki odżywcze zawarte w produkcie. Wyciskarki mają dużo mniejsze obroty od sokowirówek, przez co nie następuje efekt napowietrzenia. Dzięki temu sok wolniej się utlenia i może stać w lodówce do następnego dnia.

Jakie produkty

Soki wyciskane przygotowuje się najczęściej z cytrusów (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), a także z miękkich, drobnych owoców. Wyciskarki doskonale nadają się do obróbki liści, np. jarmużu, rukoli, szpinaku i innych zielonych warzyw, które wspomagają oczyszczanie organizmu oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.

Każde z urządzeń ma swoje zalety, a wybór konkretnego modelu zależy od tego, jakie produkty chcemy obrabiać. Jeżeli wolisz twarde warzywa, a soki wypijasz od razu – wybierz sokowirówkę. Jeżeli preferujesz cytrusy i napoje bliższe smoothie, lepsza będzie wyciskarka.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł (skala 1-10)
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.