Dla każdego coś dobrego – ostre smaki pizzy


Klasyczna pizza zachwyca chrupkością ciasta, słodyczą pomidorowego sosu oraz ciągnącym się serem. Pizza jest daniem lubianym przez wiele osób, ze względu na swoją ogromną różnorodność.

Są jednak osoby, które uwielbiają ostrą pizzę i szukają mocnych doznań, testując swoją wytrzymałość na ostrość papryk, dodawanych do pizzy.

Piekielna pizza

Pizza ma to do siebie, że można komponować na niej przeróżne smaki. Zwolennicy ostrych przypraw i wypalającej przełyk papryki z pewnością spotkali się z określeniem skali Scoville’a. Jest to skala ostrości, określająca poziom kapsaicyny, która odpowiada za odczucie pieczenia po spożyciu danej przyprawy. Najczęściej skala Scoville’a odnosi się do papryk. Tak jak hodowcy papryk prześcigają się w tworzeniu nowych, coraz bardziej ostrych odmian papryki, tak i niektóre pizzerie prześcigają się w tworzeniu pizz, które wypalają przełyk. Warto wiedzieć, że im większa zawartość kapsaicyny w papryce, tym bardziej ona piecze. Pizze z takimi rodzajami papryki, jak habanero, chili czy tabasco będą nie do przełknięcia dla osób, które nie lubią ostrych przypraw. Jednak dla osób, które uwielbiają ostry smak, to z pewnością będzie dobry wybór.

Pizza nie dla każdego

Pizze, które mają w swoim składzie ostre papryki, takie jak na przykład Naga Jolokia czy Trinidad Scorpion Butch T nie mogą być spożywane przez każdego. Są one bardzo ostre i mogą zaszkodzić osobom, które mają problemy z układem krążenia, cierpią na astmę lub alergie. Tak ostre przyprawy są także niewskazane dla kobiet w ciąży oraz karmiących. Osoby zdrowe, które lubią ostrość, z pewnością mogą spróbować. Jeżeli jednak nie jesteś pewien, czy ostry smak przypadnie ci do gustu, to lepiej pozostań przy bezpiecznych smakach tradycyjnej pizzy.

Niektórzy twierdzą, że jedzenie pizzy nigdy nie może się znudzić. Jest w tym stwierdzeniu wiele prawdy, ponieważ bogactwo i różnorodność smaków pizzy pozwala na próbowanie za każdym razem czegoś nowego. Jeżeli jednak nie lubisz smaków ostrych, to w pizzeria Wrocław unikaj produktów zawierających ostre odmiany papryk.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł (skala 1-10)
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.