Gnojówka z pokrzyw – przygotowanie


Naturalna gnojówka z pokrzyw to sprawdzony środek ochrony roślin przed licznymi ogrodowymi szkodnikami.

Można ją stosować i jako nawóz – do nawadniania warzyw i krzewów owocowych, jak i środek opryskowy – np. na mszyce, miseczniki czy inne szkodniki.

Szybkie przyrządzenie gnojówki

  • Na zakładane dziesięć litrów gnojówki z młodych pokrzyw, przygotowujemy 1 kilogram dopiero co ściętych pokrzyw a także 10 litrów wody.
  • Młoda pokrzywa powinna być porwana na mniejsze fragmenty, tak żeby prędzej i dokładniej fermentowała. Układamy ją na dole wiadra albo beczki, a dalej całość zalewamy wodą
  • Najlepszą wodą do przygotowania gnojówki jest oczywiście odstana już deszczówka.
  • Pojemnik nakrywamy siatką lub gazą, ale tak, by dochodziło do niego powietrze. Fermentacja musi w swoim procesie mieć tlen, dlatego nie robimy szczelnego wieka.
  • Nie zapomnij, że fermentujące pokrzywy nie pachną ładnie, więc wiadro stawiaj z dala od swoich okien i każdego dnia zamieszaj jego zawartość.

Po minionych 2 tygodniach gnojówka z pokrzyw jest już gotowa! Rozcieńczanie: 1:10 kiedy nawadniamy warzywa, 1:dwadzieścia podczas gdy chcemy pryskać np. rośliny na których pojawiła się zaraza.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter