Jak bezpiecznie przechowywać noże kuchenne?

Noże kuchenne to jedne z najbardziej uniwersalnych akcesoriów gastronomicznych, dzięki którym na bieżąco możemy przygotowywać odpowiednie, wartościowe posiłki. Problem pojawia się wtedy, kiedy ze względów bezpieczeństwa (zwłaszcza w przypadku posiadania małoletnich pociech) lub niewielkiej przestrzeni (równie ważne i częste zagadnienie!), mamy zagwozdkę, jak właściwie przechowywać tego typu noże, aby z jednej strony nic złego się nie stało, a z drugiej, aby mieć efektywny i łatwy dostęp do odpowiedniego noża.

Jedno powiedzmy sobie już na starcie – absolutnie odradzamy trzymanie noży kuchennych „luzem” na blacie kuchennym, a tym bardziej odradzamy lokowanie ich w ciasnych szafkach czy szufladach. To sprawdzony sposób na duże problemy i wręcz stwarzanie zagrożenia. Noże, z racji swojego potencjalnego niebezpieczeństwa, powinny być stosownie chronione, a pozostawianie ich luzem może się skończyć – i często się kończy – bardzo tragicznie. Wystarczy bowiem moment zawahania, nierozważny ruch ręką i możemy się przeciąć, a przecież każdy chce tego unikać. Jak zatem sobie radzić? Warto naszym staniem postawić na odpowiedni blok na noże!

Blok na noże to specjalny rodzaj kuchennego akcesoria, dzięki któremu w łatwy sposób ułożymy nóż obok noża, chroniąc ich ostrza z jednej strony przed uszkodzeniem powierzchni tnących lub stępieniem, a z drugiej strony, zabezpieczając też nasze palce lub tym bardziej palce naszych dzieci przed bolesnym lub długotrwałym skaleczeniem. Dodatkowo zaś design poszczególnych, szczególnie popularnych bloków na noże, pozwala na rozsądne poukładanie noży, na przykład według ich wielkości, specyfiki zastosowania itd. To bardzo ułatwia codzienną pracę w kuchni, nie mówiąc już o tym, że korzystając z bloku na noże, nigdy nie zgubimy ani jednego z nich lub nie pozwolimy na jego upadek pod blat lub w inne trudno dostępne miejsce. Wiele dostępnych bloków na noże to również dodatki atrakcyjne czysto wizualnie, a więc dodatkowo ozdabiające przestrzeń kuchenną!

Podsumowując, zarówno kwestie bezpieczeństwa, jak i sprawy czysto organizacyjne nakazują raczej, aby zamiast trzymać je w swobodny sposób na roboczej przestrzeni kuchennej lub aby wciskać je w zakamarki szuflad, zdecydowanie lepiej zainwestować jest w odpowiedni, trwały i dobrze zaprojektowany blok na noże. W ten sposób będziemy w stanie korzystać z takiego noża, jaki w danej chwili będzie potrzebny do przygotowania odpowiedniej potrawy, jednocześnie pamiętając również o kwestiach czysto związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.