Jak ładnie podać owoce i słodycze?

patera na owoceOwoce i słodycze to najczęściej podawane desery, które serwuje się po obiedzie czy po obiadokolacji. Dla naszej wygody, powinny one być odpowiednio podane. Najlepiej jest wyłożyć je tak, by każdy mógł samodzielnie nałożyć sobie tyle smakołyków, na ile ma ochotę.

Poza tym, będzie nam łatwiej wybrać owoc, który chcemy zjeść bądź też ciastko z kremem, którego smak najbardziej nam odpowiada.

Najlepsze do tego celu są patery. Okrągłe, przypominające talerz elementy szklane bądź porcelanowe, rzadziej stalowe są umieszczone na specjalnym stojaku, który pozwala z łatwością je przenosić i stawiać na blacie.

Stojak może mieć formę prostą, być profilowany, rzeźbiony – to, jak będzie wyglądał ma znaczenie dla ogólnej aranżacji pomieszczenia. Najlepiej, żeby patera była dostosowana stylistycznie do stołu, na którym najczęściej ją stawiamy. Ta część patery jest wykonywana z drewna lub stali. Część centralna, czyli talerz umieszczany na stojaku może znajdować się albo u góry, albo u dołu. W zależności od konkretnego miejsca, inaczej chwyta się paterę.

Zarówno klasyczne, jak i piętrowe patery na owoce i słodycze pozwalają nie tylko bezproblemowo udostępnić je gościom, ale także stają się ozdobą kuchni bądź jadalni.

Są przy tym najlepszym sposobem na podawanie tortów. Dzięki paterom, są one eksponowane z każdej strony i łatwiej jest zdmuchiwać na nich świeczki oraz kroić je. Ponadto, na paterach można podawać przystawki i inne, drobne przekąski.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł (skala 1-10)
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter