×

Regionalne dania w Polsce

Regionalne dania w Polsce


Wakacje są czasem dla rodziny, gdzie wspólnie możemy odwiedzić nowe miejsca, w kraju lub za granicą. Wybierając parę ciekawych miejsc, możemy udać się w kulinarną podróż. Sprawdź, kilka miast w Polsce, do których warto się wybrać, aby pobudzić swoje kubki smakowe.

Warszawa

W stolicy Polski mamy do dyspozycji wiele różnych potraw. Miasto jest mieszanką smaków, kultur i wpływów. Jednym z charakterystycznych przysmaków jest klasyczny śledzik z cebulką i musztardą, najczęściej spotykany w barach. Aktualnie można go smakować w śmietanie czy korzennymi przyprawami. Kolejny na liście jest rumsztyk po warszawsku. Czyli kotlet z wołowiny mielonej z sadzonym jajkiem i cebulką. Pyzy po warszawsku z kolei kiedyś można było kupić w słoiku, w czasach PRLu, dziś nadal cieszą nasze podniebienie. Flaki po warszawsku także warto skosztować, podawane są w kamionkowych garnuszkach. To tylko parę potraw, ale warto je spróbować.

Lublin i okolice

W Lublinie możemy spróbować cebularza. Jest to wywodzący się z kuchni żydowskiej wypiekany placek z cebulą i makiem. Ciasto wyrabiane jest z mąki pszennej, dodając do niej masło i mleko. Warto także posmakować gryczaków. Można je uznać za chłopskie jedzenie, gdzie składnikiem głównym jest kasza gryczana. Mogą mieć nadzienie z kaszy i białego serca, nierzadko też ziemniaków, zależnie od regionu. Jeśli chodzi o nadzienie to otacza się ciastem. Popularnym daniem są pierogi w różnych wersjach. Jednym z nich są pierogi ruskie z nadzieniem z ziemniaków i sera. Przedstawione dania to tylko wstęp do bogatej kuchni w której warto się rozsmakować. Najlepiej wybrać tani hotel w Lublinie i przez parę dni próbować różnych dań.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Opublikuj komentarz

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.