Różnorodność noży kuchennych

Chociaż noże wydają się pełnić tylko jedną rolę, to jednak większość z nich ma odmienną budowę, która pozwala na dostosowywanie ich do realizowania konkretnych funkcji. Inne są, bowiem noże używane w przemyśle, łowiectwie oraz w kuchni. Dodatkowo, noże kuchenne dzielą się na te przeznaczone do krojenia i siekania odmiennych produktów spożywczych.

Jedne mają płaskie ostrza, inne ząbkowane z różnym natężeniem ząbków i różnymi odległościami między nimi.

Spotykamy też noże z okrągłym zakończeniem bądź szpicem pozwalającym na dodatkowe nabieranie na nie np. plasterków sera czy wędliny.

Noże używane w kuchni mają jednosieczną klingę oraz płaski płaz, dzięki czemu krojenie przebiega sprawniej, a uzyskane kawałki wyglądają atrakcyjniej i nie są porwane na strzępy. Należy jednak pamiętać, by umiejętnie dobierać kształt i wielkość noża do krojenia konkretnych produktów.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł (skala 1-10)
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter