×

Czym powinna się charakteryzować funkcjonalna zabudowa kuchenna

Czym powinna się charakteryzować funkcjonalna zabudowa kuchenna

zabudowa-kuchennaKuchnia to jedno z ważniejszych pomieszczeń w każdym domu i mieszkaniu. Aby była w pełni funkcjonalna, a korzystanie z niej było komfortowe dla domowników, musi spełniać określone funkcje. Podpowiadamy czym powinna się charakteryzować idealna zabudowa do kuchni.

Na początek planowanie

Aranżacja nowej kuchni to nie lada wyzwanie. Pomieszczenie to jest bowiem dość wymagające – aby mogło służyć domownikom jak najlepiej, trzeba wyposażyć ją w wiele niezbędnych elementów, takich jak zabudowa kuchenna.

-Kuchnia idealna musi być funkcjonalna i wygodna, a przede wszystkim zaplanowana w sposób praktyczny. Dużą rolę w tej kwestii odgrywa zabudowa kuchenna, której odpowiednie zaprojektowanie jest kluczem do sukcesu – przekonuje nasz rozmówca reprezentujący firmę MEBLANT.

Zasady projektowania zabudowy

Kuchenna zabudowa jest inwestycją na lata, dlatego warto dokładnie przemyśleć sposób jej rozplanowania. Należy brać przy tym pod uwagę względy estetyczne, ale także funkcjonalność i komfort użytkowania.

Aby zabudowa kuchenna mogła spełniać wszystkie swoje funkcje, podczas projektowania dobrze jest:

  • zaplanować kuchnię, wraz z jej zabudową, w oparciu o zasady ergonomii, zgodnie z regułą tzw. trójkąta kuchennego (120-210 cm między zlewozmywakiem a lodówką, 120-210 cm między kuchenką a zlewozmywakiem i 120-270 cm między lodówką a kuchenką),
  • wybrać kształt zabudowy pasujący do wnętrza– najczęściej wybiera się model w kształcie litery, U lub G, bo dzięki nim kuchnia będzie przytulna i funkcjonalna; idealna zabudowa ma kształt litery L (sprawdzi się w każdej kuchni, niezależnie od jej wielkości),
  • umieścić blat roboczy między zlewozmywakiem, a strefą gotowania – zapewni to maksimum funkcjonalności i efektywności podczas przygotowywania posiłków,
  • zaplanować miejsce na garnki, patelnie oraz inne przedmioty do gotowania w obrębie płyty grzewczej,
  • przeznaczyć szafkę znajdującą się w centralnym miejscu zabudowy na przechowywanie produktów spożywczych,
  • wykorzystać jak najwięcej przestrzeni na miejsce do przechowywania, najlepiej zamknięte – pozwoli to uniknąć bałaganu i umożliwi dobrą organizację pracy w kuchni.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Opublikuj komentarz

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.