Eleganckie obrusy i nakrycia stołowe
Oglądając perfekcyjne nakrycia stołowe prezentowane w telewizji, czy w kolorowych magazynach wnętrzarskich, z pewnością masz wrażenie, że przygotowanie tych wszystkich dekoracji to nie lada wyzwanie.
Tymczasem zdecydowana większość ozdób ustawianych na stołach jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zamiast więc z zazdrością spoglądać na kolorowe aranżacje, naucz się samodzielnie przygotowywać podobne dekoracje.
Jak wybierać obrusy i inne nakrycia stołu?
Co będzie nam w tym celu potrzebne? Podstawa to dobrze dobrany obrus. Obrusy do restauracji w intensywnych kolorach sprawdzają się w tej roli znakomicie. Przy bardziej uroczystych okazjach możesz postawić na biały obrus, zaś na co dzień wybierać obrusy plamoodporne. Pamiętaj o tym, że dobrze dobrany obrus powinien wystawać ok. 20 cm poza krawędź stołu. Oprócz obrusa dobrze jest zaopatrzyć się także w serwetki.
Równie dobrze mogą to być serwetki bawełniane, jak i serwetki bankietowe. Zamiast jednak tradycyjnie układać je obok talerza, postaraj się stworzyć jakąś ciekawą kompozycję z ich wykorzystaniem. W internecie i w prasie poświęconej aranżacji wnętrz znajdziesz wiele inspiracji, wraz ze sposobem ich wykonania, opisanym krok po kroku. Przy odrobinie wprawy, już po krótkim czasie będziesz w stanie przygotowywać je z pamięci. Aby ułatwić sobie układanie serwetek, dobrze jest wcześniej delikatnie je wykrochmalić. Wybierając serwetki, musimy zwracać uwagę na ich kolorystykę.
Są dwie szkoły : pierwsza radzi, by wybierać serwetki, których kolor różni się zaledwie o kilku tonów od koloru obrusa, druga preferuje serwetki w kontrastowych kolorach. To, na którą wersję się zdecydujesz, zależy wyłącznie od Twoich indywidualnych upodobań, pamiętaj jednak, że ta decyzja determinuje także wybór pozostałych dodatków i dekoracji. Jeśli na przykład zdecydujesz się na ustawienie na stole żywych kwiatów, powinny one być utrzymane w takiej samej kolorystyce, jak serwetki.