Cukier znajduje się w każdym domu. Jest wykorzystywany w wielu sytuacjach, lecz najczęściej słodzimy nim herbatę lub kawę. Z tego względu, zazwyczaj podaje się go na stół wraz z ciepłymi napojami. Żeby jednak nie stawiać przed gośćmi torebek z cukrem, jednym z elementów zastawy stołowej powinna być cukiernica.
Jako, że ich producenci starają się zaspokajać wymagania różnych grup klientów, mamy do wyboru cukiernice wykonane z porcelany, tworzyw ceramicznych, stali, plastiku i innych surowców syntetycznych.
Dla zwiększenia komfortu, niemal każda cukierniczka posiada przykrywkę, która chroni przed zabrudzeniem białych kryształków. Poza tym, wszystkie akcesoria tego typu powinny mieć dołączoną łyżeczkę, dzięki której można w wygodny sposób porcjować sobie cukier.
Atrakcyjna cukierniczka powinna być dobrana do pozostałych elementów zastawy stołowej, a szczególnie do kompletów filiżanek i dzbanków. Oprócz tego, dobrze jest dopasować ją kolorystycznie do wystroju jadalni czy kuchni.
Dzięki wielorodności cukiernic, można też wybrać tę, której forma najlepiej łączy się z ogólną stylistyką mieszkania. Dostępne są te o kształtach futurystycznych, klasycznych, retro.
Ze względu na użyteczność cukiernic, dobrze jest mieć ich w domu kilka tak, by jedna mogła znajdować się w kuchni, a inna np. na tarasie czy na werandzie, na której często pijemy popołudniową herbatę.