×

Jak dbać o sztućce i noże do krojenia

Jak dbać o sztućce i noże do krojenia

Wybór akcesoriów do kuchni, w tym sztućców jest ogromny, dlatego ważne jest aby wcześniej przeanalizować dokładnie oferty i zdecydować się na zakup, który będzie charakteryzował się wysoką jakością materiału.

Niemiecki producent WMF posiada w swoich propozycjach sztućce, które staną na wysokości swojego zadania: całe zestawy, komplety do ryb, ciasta, sosów, zup, noże do krojenia i wszystko to, czego akurat nam brakuje w wyposażeniu.

Jak wybierać sztućce?

Firma wyszła naprzeciw oczekiwaniom klienta, wobec czego sztućce WMF są idealnym rozwiązaniem. Szczególnie istotne jest wykonanie z wysokogatunkowej stali nierdzewnej Cromargan, która swoiście zabezpiecza powłokę sztućców przed wszelkimi zarysowaniami. Charakteryzuje je także odporność na środki czyszczące, wobec czego mogą być bez problemu myte w zmywarce. Dzięki tym podstawom sztućce będą długo wyglądały efektownie i zostaną z nami na lata czy to przy codziennym stosowaniu jak i od święta.

Dbanie o sztućce i noże do krojenia

Najważniejsze jest jednak zachowanie pierwotnego wyglądu jak najdłużej, dlatego też warto przyswoić kilka zasad, które pozwolą na znakomitą prezencję i przede wszystkim utrzymają wszelkie właściwości. Zatem należy:
– nie pozostawiać resztek jedzenia, które po dłuższym czasie mogą wydzielać kwasy i uszkodzić stal;
– wysuszyć sztućce, szczególnie noże od razu po umyciu, ponieważ wilgoć nie sprzyja estetycznemu wyglądowi;
– myć noże ręcznie – dzięki temu dłużej będą ostre, w przypadku mycia w zmywarce warto zadbać o ich niestykanie się z pozostałymi przedmiotami;
– przechowywać sztućce w szufladzie wyposażonej w oddzielne przegródki, z kolei noże warto umiejscowić na magnetycznej listwie przymocowanej do ściany lub w drewnianym bloku stojącym na blacie.

Wszystko pod kontrolą

Najważniejszą prawdą jest jednak to, że bardzo wysoka jakość stoi za długą możliwością użytkowania sztućców w świetnym stanie. Toteż warto poczynić taką inwestycję i sprawić sobie komplet do obiadu czy też zestaw noży na co dzień, które będą służyć długie lata. Codzienne mycie ich nie zniszczy a my będziemy mogli cieszyć się sporą trwałością i odpornością. Kto wie, a może także ten element kuchenny zostanie i na kolejne pokolenia co w efekcie będzie dla nas miało duże znaczenie a młodsi będą nadal cieszyć się ze znamienitego wyglądu i przejścia przez tyle lat bez większych uszczerbków. Dbajmy więc na tyle, ile starcza sił, jedzmy to, co smaczne i pozwólmy na piękny widok w kuchennej szufladzie, która po otworzeniu będzie nas witać srebrzystym błyskiem.

Źródło: Namoimstole.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Opublikuj komentarz

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.