×

Kuchenka mikrofalowa – tak czy nie?

Kuchenka mikrofalowa – tak czy nie?

Kuchenka mikrofalowa to dość kontrowersyjny sprzęt kuchenny. Jedni nie wyobrażają sobie bez niej codziennego funkcjonowania, inni nigdy nie mieli jej w swojej kuchni i nie zamierzają tego zmieniać. Co tak naprawdę warto wiedzieć o kuchence?

999882_microwave Działanie kuchenek mikrofalowych opiera się na mikrofalach, które oddziałują na cząsteczki pożywienia, zwiększając jego temperaturę. Zagorzali przeciwnicy kuchenek mikrofalowych twierdzą, że promieniowanie to nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy rzeczywiście tak jest. Kuchenki są dostępne w naszych kuchniach na tyle krótko, że ich długofalowy wpływ na nasz organizm jest na tym etapie niemożliwy do ocenienia.

Wiemy za to, że odgrzewanie w kuchence mikrofalowej nie pozostaje bez wpływ na smak jedzenia. Wiele potraw odgrzewanych w kuchence smakuje znacznie gorzej niż przed odgrzaniem.

Z drugiej strony nie da się ukryć, że korzystanie z kuchenek mikrofalowych jest bardzo wygodne. Nie ma drugiego równie szybkiego sposobu na podgrzanie jedzenia, bez konieczności uruchamiania zwykłej kuchenki gazowej i brudzenia dodatkowych naczyń.

Wnioski? Kuchenka mikrofalowa to wygodny gadżet, ale należy używać jej z umiarem. Na co dzień znacznie lepiej korzystać z tradycyjnej kuchenki gazowej lub elektrycznej.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Opublikuj komentarz

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.