Nakrycie stołu jest ważne
Wiele osób przyznaje, że równie ważny jak smak potraw jest sposób ich podania. Z tego powodu kompletując wyposażenie swojej jadalni nie powinniśmy zapominać o odpowiednio dobranej zastawie, sztućcach i dekoracjach.
Najbardziej typowe naczynia, które powinniśmy mieć w swojej kolekcji to miski i półmiski w różnych wielkościach. Praktycznie każde danie może być podane na jednym z nich. Aby dania prezentowały się lepiej, warto jednak zaopatrzyć się w naczynia w mniej typowych, fantazyjnych kształtach, na przykład kwadratowe miseczki, czy półmiski na nóżkach.
Warto zadbać też o efektowne nakrycia na stół. Obrusy w kilku kolorach i serwetki z materiału to absolutne minimum. Na bardziej uroczyste okazje warto zaopatrzyć się też w organzę i koraliki, które bardzo ładnie się prezentują, jeśli starannie rozłożymy je na stole.
Dopełnieniem całości mogą być świeże kwiaty i świece. Dodatki zawsze dobieramy stosownie do okazji. Przy codziennej kolacji rozstawianie świeczników na stołach i bukietów kwiatów przy każdym nakryciu raczej mija się z celem.
1 comment