Jak wybrać dobry garnek?

Praktycznie każda pani domu wcześniej czy później jest zmuszona do wymiany naczyń kuchennych, a w szczególności garnków i patelni. Są to przedmioty codziennie używane i dlatego z czasem ulegają zniszczeniom spowodowanym czy to nie właściwą obsługą czy też kiepskiej jakości materiałom, z których są wykonane.

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż wybrać się do sklepu i nabyć nowy produkt. Jednak ilość rozmaitych naczyń na półkach sklepowych różniących się od siebie wyglądem, ceną i materiałem nie ułatwiają takiego zakupu, dlatego warto kierować się kilkoma wskazówkami, by nabyć naczynie, które nie będzie szkodliwe dla zdrowia i przetrwa w odpowiednim stanie wiele lat.

Garnki są wytwarzane z różnego rodzaju materiałów. Są garnki szklane, emaliowane, ze stali nierdzewnej, miedziane, gliniane, żeliwne, z różnorakimi powłokami np. teflonowymi czy ceramicznymi i wybór tego najodpowiedniejszego jest klasycznym dylematem przyszłego użytkownika.

Jedną z zawsze sprawdzających się zasad przy wyborze nowego produktu jest renoma producenta. To pierwsza rzecz, na którą powinno zwracać się uwagę. Firma istniejąca na rynku od wielu lat jest z reguły gwarantem dobrej jakości.

Kolejną wskazówką podczas zakupu może być wygląd nowego garnka, szczególnie wtedy, gdy trzymamy naczynia w miejscach widocznych i oprócz funkcji użytkowej stanowią one także ozdobę kuchni. W takim przypadku bezkonkurencyjne są garnki emaliowane występujące praktycznie w nieograniczonej gamie kolorystycznej i z bardzo bogatym, zróżnicowanym wzornictwem. Jednym z przykładów łączących jakość z pięknem wykonania są garnki olkuskie – antyalergiczne, ekologiczne i bezpieczne. Poza tym garnki emaliowane uważane są za jedne z najbardziej odpowiednich do gotowania posiłków dla małych dzieci i osób schorowanych. Ich wadą jest delikatna powłoka łatwo ulegająca uszkodzeniom dlatego należy pamiętać o używaniu podczas gotowania drewnianych przyborów kuchennych i niezbyt szorstkich zmywaków podczas mycia.

Dobrym wyborem są garnki ze stali nierdzewnej posiadające gładką powierzchnię uniemożliwiającą rozwój mikroorganizmów. Dobry garnek ze stali nierdzewnej powinien być wykonany ze stali o zawartości chromu 18% i zawartości niklu – 10%. Takie właśnie proporcje odpowiadają wysokim normom europejskim.

Zarówno garnki emaliowane, ze stali nierdzewnej jak i żaroodporne szklane czy żeliwne można nabyć na stronie www.naczynia.olkusz.pl

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł (skala 1-10)
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Jak wybrać dobry garnek?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.