Jak uzyskać oszczędności energii?

oszczedzaj-na-enegii
Znaczna część zużycia energii elektrycznej w domu pojawia się w kuchni, gdyż w tym pomieszczeniu znajduje się najwięcej sprzętów elektrycznych.

Dziś, więc będzie koncentrować się wyłącznie na zmianach, jakie możemy wprowadzić, aby uczynić naszą kuchnię bardziej przyjazną dla środowiska.

Kilka nawyków, które pomogą Ci obniżyć emisję dwutlenku węgla i pomogą oszczędzać energię

Niestety nie możemy obiecać, że twoje rachunki za energię elektryczną znacząco się zmniejszą, ponieważ, rachunek za prąd składa się z części zmienne i stałej. Wszystkie elementy rachunku są regulowane przez ustawę, a fakt, że oszczędność ekonomiczną przynosi tylko zmiana nawyków energetyczny albo obniżenie stawki za energię, jest coraz trudniejsze. Oczywiście, im więcej zmian wprowadzisz tym, więcej oszczędności zauważysz w kieszeni. Należy jednak pamiętać, że to, co naprawdę ważne to redukcja emisji dwutlenku węgla. Nigdy nie myśl, że nie masz wpływu na to, co dzieje się w domu, niewiele wysiłku potrzeba abyś zobaczył różnicę. Sprawdź za pomocą kalkulatora zużycia prądu ile energii generuje twój dom, może też zobaczyć zużycie na rachunku za energię. Teraz zobacz, poniżej, co możesz zmienić.

Nowe, oszczędne urządzenie

Jeśli trzeba kupić nowe urządzenie, sprawdź jego etykietę efektywności energetycznej. Zainwestuj w urządzenia z etykietą A +++ jeżeli jest to możliwe, bo są one dużo droższe, ale pozwolą zaoszczędzić prąd podczas użytkowania, co ważne zanieczyszczają mniej środowisko.

Przed zakupem urządzenia elektrycznego, przemyśl, jakie funkcje i cechy faktycznie potrzebujesz. Nie idź za trendami, nie podążaj za reklamą. Jeśli nie potrzebujesz bardzo pojemnej lodówki, bo mieszkasz sam nie inwestują w nią.

Sprawdź, co jeszcze przyniesie ci korzyści?

Reguluj temperaturę w lodówce, w niższych temperaturach lepiej konserwuje się żywność, ale wzrasta zużycie. Temperatura w lodówce powinna wskazywać od 3 do 5 stopni Celsjusza, a zamrażarki pomiędzy -18 i -15. Umiejętnie korzystaj z funkcji wakacyjnej.

Otwieraj drzwi lodówki w jak najkrótszym czasie, dlatego ważne jest abyś produkty wkładał w to samo miejsce, skrócisz czas szukania.

Nigdy nie umieszczaj w lodówce gorących potraw, możesz w ten sposób ją popsuć. Ale, kiedy trzeba rozmrozić jedzenie należy umieścić je w lodówce.

Sprawdzić lokalizację swojej lodówki, sprawdź, do jakiej strefy klimatycznej należy. Jeśli lodówka jest swoją technologią przystosowana do gorącej strefy klimatycznej, to oznacza, że bez przeszkód możesz ustawić ją obok źródła ciepła. Przyjmuje się, że nie powinno się ustawiać lodówki blisko urządzeń grzejnych, bo podnosi się temperatura w ich wnętrzu i zwiększa zużycie.

Bez względu na strefę klimatyczną ważne jest, aby lodówka ustawiona była na bezpieczną odległość od ściany, dzięki czemu łatwo rozprasza wytwarzane ciepło, które ucieka przez tylnią kratkę. Miej to na uwadze i od czasu do czasu ją odkurz.

Weźmy na warsztat kuchenkę elektryczną. Podczas gotowania, używaj odpowiedniej wielkości pola grzejnego, dostosowanego do garnka lub patelni. Zawsze pamiętaj o tym, aby potrawa gotowała się pod przykryciem, aby zmniejszyć straty ciepła.

Wszystkie garnki powinny mieć płaskie dno, aby w całości być w kontakcie ze źródłem ciepła całej powierzchni grzejnej, zwłaszcza, jeśli twoją kuchenką jest to ceramika.

Podczas korzystania z piekarnika, spróbuj zorganizować pracę tak, aby upiec kilka rzeczy na raz lub co najmniej jedną po drugiej. Piekarnik, zużywa wiele z energii elektrycznej, sprzęty wyposażone w funkcję, termoobiegu, czyli nawiewu rozpraszają temperaturę w całej komorze, dzięki czemu możesz piec skręcając trochę grzałkę.

Unikaj otwierania drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Ucieka wówczas około 20% ciepła ogrzanie go z powrotem odbywa się z większym zużyciem energii. W niektórych przypadkach, taka praktyka może zepsuć ciasto.

Odłącz wszystkie urządzenia elektryczne, gdy ich nie używasz, zwłaszcza, jeśli mają one tzw. światło czuwania, zegarek lub transformator. Czy zauważyliście, jak niektóre produkują ciepło, wystarczy ich dotknąć.

Zmywaj naczynia zimną wodą, w miarę możliwości. Chemia gospodarcza jest tak silna, że tylko w przypadku tłustych naczyń warto podgrzewać wodę.

Jeśli chcesz zmienić rodzaj kuchenki, należy pamiętać, że gaz jest tym nośnikiem ciepła, który wytwarza mniej emisji CO2, chociaż na płyty indukcyjne gotowane odbywa się z większą prędkością, to nie zawsze jest to oszczędne. Płyty ceramiczne mają to do siebie, że można na nich krócej gotować potrawy wykorzystując ciepło resztkowe pola grzejnego.

Chcesz oszczędzać na prądzie i poznać więcej sposobów, wejdź na stronę:http://energiadirect.pl/poradniki/jak-oszczedzac-energie-bez-wyrzeczen-mamy-15-sposobow

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł (skala 1-10)
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.