Wyposażenie osiedlowego sklepu mięsnego

lada chłodniczaWbrew obiegowej opinii o zawłaszczaniu polskiego rynku spożywczego przez wielkopowierzchniowe markety, w naszym kraju od kilku lat przybywa sklepów mięsnych. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż zakłady mięsne poszły w ślady piekarni i zaczęły otwierać własne placówki sprzedaży detalicznej.

Niezależnym handlowcom zaczęło się opłacać wstępowanie do sieci franczyzowych i otwierać własne sklepy. Wkrótce każde osiedle będzie miało własny sklep mięsny. Choć koniunktura w tej branży rośnie, powodzenie inwestycji w osiedlowy sklep mięsny jest uzależnione nie tylko od jakości oferowanych w nim wyrobów, ale także od jego właściwego wyposażenia.

Oczywiście powszechną praktyką jest wyposażanie sklepów w lady chłodnicze. Nie chodzi tu jednak wyłącznie o odpowiednie miejsce do przechowywania sprzedawanych wyrobów. W sklepie mięsnym lada chłodnicza to absolutnie najważniejsze urządzenie, ponieważ to na niej koncentruje się uwaga klienta niemal przez cały czas jego pobytu w sklepie. Równocześnie nic tak nie motywuje klienta do zrobienia zakupów, jak własne doświadczenie wzrokowe sprzedawanych towarów. Dlatego wybierając ladę chłodniczą do sklepu mięsnego warto zainwestować w ten droższy, ale bardziej elegancki i bardziej funkcjonalny model, ponieważ taki wydatek z pewnością nam się zwróci.

Lada chłodnicza dzięki eleganckiej giętej szybie oraz oświetleniu pozwala klientowi dokładnie obejrzeć sprzedawany towar. Półki z blachy nierdzewnej są łatwe w czyszczeniu i umożliwiają stworzenie sterylnego środowiska dla przechowywanej żywności. Zachowanie mięsa w stanie najwyższej jakości zapewnia system chłodzący oraz wymuszony obieg powietrza w przestrzeni wystawowej. Solidne lady chłodnicze posiadają grubą i szczelną izolację termiczną (zwykle z pianki poliuretanowej), co znacznie zmniejsza zużycie energii elektrycznej. Na postrzeganie sklepu przez klienta duży wpływ ma także estetyczna obudowa lady. Dla sukcesu osiedlowego sklepu mięsnego kluczowe jest pozyskanie stałych klientów. Wyposażanie sklepów w lady chłodnicze to bez wątpienia najważniejszy etap na drodze do tego celu.

Jeżeli powierzchnia sklepu nie jest zbyt duża, warto zaopatrzyć się także w zapleczową szafę chłodniczą, w której będzie można przechować większą ilość mięsa. Urządzenia te nie różnią się funkcjonalnością od opisanych wyżej lad chłodniczych, ale nie są przeszklone i zajmują znacznie mniej miejsca. Oprócz nich, na wyposażeniu osiedlowego sklepu mięsnego nie powinno zabraknąć także krajalnicy (najlepiej z wbudowaną ostrzałką do noży), kloca masarskiego z tasakiem do dzielenia mięsa z kością i wagi z wyświetlaczem na obrotowym wysięgniku. Ponieważ klienci znacznie chętniej kupują mięso zmielone w ich obecności, w naszym sklepie nie powinno zabraknąć także wilka do mięsa. Jak w każdym sklepie, nie obejdzie się też bez kasy fiskalnej.

Odpowiednie zaopatrzenie oraz wyposażenie osiedlowego sklepu mięsnego to inwestycja, która bardzo szybko się zwróci.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł (skala 1-10)
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.